Combinarea texturilor ne poate fi de ajutor atunci când nu știm cu ce să asortăm unele piese vestimentare care zac în dressing și parcă cu nimic nu se mai potrivesc. În general ne orientăm spre a le asorta cu alte nuanțe sau în același stil, după croi etc., dar să le asortăm cu o textură într-un contrast maxim nu prea îndrăznim, gen fustă din mătase și un pulover super gros.
A mixa țesăturile poate fi un atu pentru crearea unui outfit extrem de sofisticat, dacă îndrăznim mai mult decât clasicul jeansi cu un pulover, vom recurge la evidențierea diferențelor de textură alegând o singură nuanță pentru întregul outfit. Bineînțeles că putem să ne ajutăm de diferențele de textură pentru a oferi un aspect armonios siluetei mai ales dacă nu este o clepsidră.
Să cunoaștem denumirea materialelor nu este o necesitate, dar să facem diferențierea dintre cele naturale și sintetice ne poate fi de ajutor atunci când suntem la shopping.
Naturale
- Vegetale(Bumbac, Cânepă, In, Iută)
- Animale( Lână, Mătase naturală)
- Minerale(Azbest)
Chimice
- Artificiale(Vîscoză, Acetat, Cupro)
- Sintetice(Poliamidice, Poliesterice– terom și tergal, Poliuretanice-elastomeri, Acrilice-melană, Vinilice
Nu este important să știm prea multe detalii despre mixare și a combina nuanțe croiuri, stiluri și… multe altele, deoarece o pereche de jeansi și un tricou ne salvează mereu atunci când suntem pe fugă, dar faptul că deținem câteva cunoștințe despre a crea un outfit ce ne avantajează duce spre a nu pierde timp în fața unui dulap și să nu știm ce vrem sau ce ar merge să punem pe noi pentru a fi gata în 5 minute (tips: alege o rochie).
În principal, se poate merge la sigur dacă alegem o singură nuanță pentru întregul outfit și astfel vor ieși în evidență texturile, pe care e indicat să le alegem cât mai opuse, o textură ușoară, gen șifon, voal, jerse, cu una mai “grea”. Astfel întreaga ținută va avea ceva special chiar dacă ai optat pentru o singură culoare.
Un aspect important ar fi să asortăm doar materialele naturale între ele sau materiale sintetice, dar se poate și naturale cu sintetice dacă ținem cont de a avea o diferență cât mai mare între texturi. Puțină atenție și asupra aspectului general oferit de fiecare material în parte deoarece realizarea unui echilibru și din acest unghi e important. Totuși cel mai important lucru este de a oferi întregului outfit acel aspect de feminitate, eleganță și creativitate.
Lâna merge cu orice alt tip de material, în astfel de combinații e bine să se folosească contrastul cât mai evident al țesăturilor folosind aceleași culori. Lâna cu bumbacul este o asortare pe care o folosim deseori în ținutele noastre și creează un aspect confortabil, iar cu mătasea se obține un efect elegant și cel mai sigur e o singură nuanță în ambele texturi, totuși mătasea să acopere partea corpului mai masivă pentru o echilibrare a siluetei. De exemplu pentru o femeie cu șoldurile late și mai îngustă în umeri merge foarte bine o fustă din mătase și un pulover maxi. Pentru anumite efecte se recurge de obicei la printuri, dar aș recomanda să nu se depășească granițele induse de teoria paletei coloristice, pentru a evita crearea unei exagerări foarte neplăcută vizual.
La fel și pentru materialele sintetice, trebuie să existe o coerență între ele deoarece pot avea un aspect foarte interesant și atunci ar fi indicat doar unul să fie cel care captează întreaga atenție, de exemplu latexul cu lâna, blana(artificială!) cu satin.
Să nu uităm că prin asortarea texturilor, culorilor și a printurilor trebuie să creăm o ținută armonioasă care să ne pună în evidență aspectul fizic într-un mod cât mai plăcut.
Pentru inspirație am adăugat câteva imaginii culese de pe instagram .
Big Kiss, F